19/2/14

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ TOY NO TAV (ΙΤΑΛΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ)





ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ TOY NO TAV (ΙΤΑΛΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ) 

ΕΙΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Όπως στη Χαλκιδική, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται για να μην ισοπεδωθεί ο τόπος απ' τους σύγχρονους χρυσοθήρες και το κράτος, με διαρκή κρεσέντο καταστολής, έχει βάλει σε καθεστώς δίωξης τριακόσιους αγωνιζόμενους.

Όπως στην Κερατέα, όπου η τοπική κοινωνία αντιστάθηκε στη μετατροπή μιας περιοχής -με παρουσία αρχαιοτήτων- σε ΧΥΤΑ, βάζοντας φραγμό στην επίθεση του κεφαλαίου, που είδε στη διαχείριση των σκουπιδιών μια χρυσή ευκαιρία για κέρδος σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και των ζωών των κατοίκων.
Όπως στον Ωρωπό, όπου οι κάτοικοι έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προστατευόμενα από τους μπάτσους μπλόκα των εταιρειών στους δρόμους, που λέγονται διόδια.

Έτσι και λίγο δυτικότερα στην Ιταλία, στην Ελβετία και τη Γαλλία ένα τοπικό κίνημα αντιστέκεται εδώ και χρόνια στην καταστροφή της γης με την κατασκευή σιδηροδρομικών συρμών υπερταχείας κυκλοφορίας. Πρόκειτε για το κίνημα του ΝΟ TAV το οποίο έχει να αντιμετωπίσει την ίδια με εδώ καραμέλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις ίδιες με εδώ διώξεις, την ίδια καταστολή, αλλά που απαντά με τον ίδιο τρόπο: την αυτοοργάνωση, τις διαδηλώσεις σε δρόμους και βουνά, την άμεση δράση, τοσαμποτάζ.

Όλα τα αφεντικά έχουν κοινή γραμμή: να ισοπεδώσουν τις κοινωνίες και να καταστρέψουν τη γη με μόνο στόχο τη μεγέθυνση του οικονομικού τους κέρδους, συνεπικουρούμενα από τα κρατικά υπουργεία, τους μπάτσους, τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Ας μην ομφαλοσκοπούμε. Οαγώνας του καθενός μας είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα  για την ανατροπή της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, είναι ο αγώνας για τη γη και την ελευθερία.

ΕΙΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

22 ΦΛΕΒΑΡΗ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ NO TAV

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, 2:00 Μ.Μ.

ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ/ΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ



Kείμενο των διοργανωτών της συγκέντρωσης στην Αθήνα:


Από τις Άλπεις...

Στα ιταλικά, Treno ad Alta Velocita (TAV) σημαίνει Τρένο Υψηλής Ταχύτητας. Από κει πήρε το όνομά του το κίνημα “No TAV”, το οποίο αντιτίθεται στην κατασκευή σιδηροδρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα συνενώνει τη Λυόν της Γαλλίας με το Τορίνο της Ιταλίας. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στα σκαριά από το 1991, αλλά το 2011 οι εργασίες αρχίζουν να εντείνονται. Εντός του πλαισίου της οικονομικής κρίσης, το δόγμα της ανάπτυξης βρήκε την εφαρμογή του και το ιταλικό κράτος όρισε το συγκεκριμένο έργο ως “στρατηγικού ενδιαφέροντος”, ως επένδυση για την οποία δε θα απαιτείται διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες τοπικές κοινωνίες. 

Βίαιες απαλλοτριώσεις γαιών, δυσπρόσιτες τιμές των εισιτηρίων για τους κατοίκους των περιοχών, κατάργηση των απλών γραμμών και αναγκαστική μετακίνηση με τα TAV, σημαντικότατες οικολογικές καταστροφές στα μέρη απ’ όπου θα περνάνε οι γραμμές και όλο αυτό προς όφελος των κατασκευαστών, της μαφίας, και των μεγάλων επιχειρήσεων - τα προϊόντα των οποίων θα μεταφέρονται ταχύτερα.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι το έργο αυτό. Ένα μαχητικό κίνημα αναπτύχθηκε τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία για την αναχαίτιση της επένδυσης από την απαρχή της υπόθεσης τη δεκαετία του 90, το οποίο και έχει γιγαντωθεί στις μέρες μας με επίκεντρο την κοιλάδα της Susa, βορειοδυτικά του Πιεμόντε της Ιταλίας.

Ένα πολύμορφο κίνημα τόσο αναφορικά με την πολιτική ανθρωπογεωγραφία που το απαρτίζει όσο και με τα μέσα αγώνα που το ίδιο ενστερνίζεται, το οποίο αγωνίζεται σθεναρά και έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο από τα ΜΜΕ - τα οποία χρησιμοποιούν τη γνωστή ρητορική περί “βίαιων μειοψηφιών που καθυστερούν την ανάπτυξη” - τη συνεχώς εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τη βίαιη καταστολή του από τις πάνοπλες και πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις.

Ανάμεσα στις πολλές διώξεις και την ποινικοποίηση του κινήματος No TAV, 4 αναρχικοί βρίσκονται προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για “τρομοκρατία” κατά τα άρθρα 280 και 280bis του ιταλικού ποινικού κώδικα. Πρόκειται την Chiara Zenobi και τους Niccolò Blasi, Claudio Alberto, Mattia Zanotti.


...έως τις Σκουριές

Την ολική καταστροφή στο όνομα της ανάπτυξης δεν θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει καλύτερα από το παράδειγμα των Σκουριών Χαλκιδικής, ένα αρχέγονο δάσος παραδομένο βορά στις ορέξεις του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου (Μπόμπολας, El Dorado Gold). Οι κάτοικοι συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι σήμερα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, αλλά και το ελληνικό κράτος έκτακτης ανάγκης το οποίο εισβάλει με τα ΕΚΑΜ στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, φυλακίζει αγωνιστές και τρομοκρατεί μια ολόκληρη κοινωνία, αιχμαλωτίζοντάς τη στα γρανάζια του δικαστικού συστήματος.


η ανάπτυξη στάζει αίμα

Από την δεξιά και τη σοσιαλδημοκρατική έως την αριστερή ρητορεία η λέξη “ανάπτυξη” κατέχει κεντρικό ρόλο στην ατζέντα που τίθεται για τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης. “Υπάρχουν ακόμα και αποδείξεις ότι το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένας καλός δείκτης για τον μελλοντικό βαθμό της οικονομικής ευημερίας”, μας διαβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η ανάπτυξη έχει μετατραπεί, λοιπόν, σε ιδεολόγημα το οποίο αποσκοπεί να πλασάρει στο συλλογικό φαντασιακό την ψευδαίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο διαφορετική. Στον ελλαδικό χώρο, στον μαστιζόμενο από την κρίση ευρωπαϊκό νότο, αλλά και παγκόσμια, πίσω από το κυνήγι (των αριθμών) της ανάπτυξης δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά η εντατικοποίηση της βίαιης επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου στον άνθρωπο. Κρύβεται, η επίθεση στα πολιτικά και εργασιακά κεκτημένα, καθώς και η εμπορευματοποίηση της φύσης, η επέκταση, δηλαδή, της άλωσης του περιβάλλοντος από τις εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Τα βουνά του Κάκκαβου και των Άλπεων μπορεί να φαντάζουν μακριά από τη μητρόπολη, ωστόσο οι αγώνες που δίνονται σ’ αυτές τις γωνιές του πλανήτη συμπυκνώνουν κοινωνικές αντιστάσεις και αιχμές που χτυπούν στην καρδιά της κυριαρχίας - και ακριβώς γι’ αυτό χτυπιούνται βίαια. Οι αγώνες αυτοί βρίσκονται τόσο κοντά μας, όσο κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, που αντιτάσσεται στο πρόσταγμα της ανάπτυξης, που συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για την επιλογή να αγωνίζεται.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη όταν ξεπερνά τα στενά όρια του μέρους που διαβιούμε, όταν παίρνει παγκόσμια χαρακτηριστικά, είναι σε θέση να υψώσει οδοφράγματα στον καπιταλισμό, ώστε να θέσει μια και καλή εκτός ιστορίας αυτό το παγκόσμιο σύστημα εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο.

Αλληλεγγύη στον αγώνα No Tav σε Ιταλία και Γαλλία! Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες αγωνιστές!

αναρχικοί-ες, αλληλέγγυοι-ες






Ανακοίνωση από συντρόφους του κινήματος NoTav του Μιλάνου σχετικά με τις συλλήψεις της 9ης Δεκεμβρίου 2013

 

Μας πυροβολούν στα πόδια, αλλά δεν ξέρουν ότι έχουμε ήδη μάθει να πετάμε!

 

Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 με ένταλμα που εκδόθηκε από τους εισαγγελείς Padalino και Rinaudo της εισαγγελία του Τορίνου, διεξήχθησαν έρευνες στα σπίτια ορισμένων συντρόφων και συνελήφθησαν 4 σύντροφοι σε Μιλάνο και Τορίνο. Οι πράξεις που τους αποδίδονται αφορούν την επίθεση στο εργοτάξιο του Tav το βράδυ μεταξύ της 13ης και 14ης Μαΐου του 2013. Το κατηγορητήριο είναι βαρύ: άρθρα 280 και 280bis («επίθεση με σκοπό την άσκηση τρομοκρατίας, τρομοκρατική ενέργεια με εκρηκτικά, κατοχή πολεμικών όπλων, φθορά»).

Ίσως κάποιοι θυμούνται το επεισόδιο αυτό, όταν κάποιοι ανώνυμοι σύντροφοι εμφανίστηκαν μέσα στη νύκτα, προκάλεσαν σημαντικές φθορές στο εργοτάξιο και εξαφανίστηκαν με τον ίδιο τρόπο που είχαν φθάσει. Με εκείνη την ευκαιρία, σε μία ανοικτή συνέλευση που πραγματοποίησε το κίνημα NoTav, το σαμποτάζ αναγνωρίστηκε ως μία χρήσιμη και αναγκαία πρακτική στον αγώνα NoTav. Σε εκείνη την περίσταση άλλοι επικαλέστηκαν τους κλασικούς της ενεργητικής μη βίας (Γκάντι, Μαντέλα, Capitini) υπέρ του σαμποτάζ, ενώ κάποιοι άλλοι επικαλέστηκαν άλλες παραδόσεις αγώνα, από εκείνη των λαών που βρίσκονταν υπό στρατιωτική κατοχή μέχρι τον αγώνα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, από την Αντίσταση μέχρι την τεράστια κληρονομιά του εργατικού κινήματος. Παρά τη μηντιακή τρομοκρατία οι ενέργειες σαμποτάζ συνεχίστηκαν, συγκεντρώνοντας τη συμπάθεια πολύ κόσμου σε ολόκληρη την Ιταλία. Οι τελευταίες ενέργειες σαμποτάζ πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες εις βάρος μερικών εταιρειών με έδρα το Τορίνο που συμμετέχουν στα έργα για τη γραμμή Τav.
 

Δημοσιογαφοι και αρθρογράφοι, πολιτικοί και εισαγγελείς (με επικεφαλής τον αιώνιο Caselli) ξεδίπλωσαν τη λιτανεία του τρόμου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «ενός ποιοτικού άλματος», τις αναλογίες με «τα μολυβένια χρόνια» (τη δεκαετία του ’70) και ούτω καθεξής. Από την εικόνα αυτή δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι «κακοί δάσκαλοι» (έτσι ονόμασε ο αστικός τύπος τους της Ιταλίας τους ριζοσπάστες θεωρητικούς της δεκαετίας του ’70), «γιάφκες» και «παράνομα έντυπα», παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο άκακους συγγραφείς μυθιστορημάτων, ταβέρνες χωριών και κείμενα που μοιράζονται δημόσια στη διάρκεια διαδηλώσεων. Ακολούθησαν η διεξαγωγή προκαταρτικών ερευνών για τρομοκρατία εις βάρος αγωνιστών του κινήματος NoTav στην κοιλάδα της Βαλ Σούζα (και κατ’ οίκον έρευνες από την αστυνομία), πολυδιαφημισμένες συναντήσεις των «ανακριτών που ασχολούνται με υποθέσεις τρομοκρατίας», των εισαγγελέων των διάφορων πόλεων και τώρα οι συλλήψεις.


Η χρήση του όρου τρομοκρατία στοχεύει στο να αποδυναμώσει το κίνημα, διαχωρίζοντας τα πρόσωπα από τον αγώνα, απεικονίζοντάς την σαν μια μακρινή πραγματικότητα, ακατανόητη και παράλογα βίαιη. Ο όρος αυτός επικαλείται έναν ολόκληρο κόσμο. Πρέπει να τους θάψουμε κάτω από τα συντρίμμια του.


Στο στόχαστρο τους δεν βρίσκονται μόνο 4 σύντροφοι που γνωρίζουμε καλά και αγαπάμε, αλλά  ολόκληρη η Κοιλάδα που αγωνίζεται. Η δική μας απάντηση βρίσκεται στην ανάπτυξη των δυνατότήτων αυτού του αγώνα.

’A sarà düra.


Σύντροφοι και Συντρόφισσες από το Μιλάνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου