…του Στάθη Γεωργιάδη
Σε κάθε στιγμή και με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση και όλοι όσοι συμπορεύονται στο πλάι της, διακηρύσσουν την νομιμότητα και επικρίνουν κάθε αγώνα και κάθε διεκδίκηση εργαζομένων και ενεργών πολιτών. Οι πολίτες της Κερατέας, της Λευκίμμης και της Χαλκιδικής έγιναν τρομοκράτες, οι επιτροπές κατά των διοδίων σύρονται στα δικαστήρια, οι διαδηλωτές σε απεργιακές πορείες αντιμετωπίζονται με βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακόμα και τους μετανάστες, το ελληνικό κράτος τους αντιμετωπίζει πλέον με βαρβαρότητα. Μόνιμη επωδός των κυβερνώντων η τήρηση των νομών.
Ο νόμoς όμως πάει … περίπατο όταν έρθει η ώρα των εργασιακών σχέσεων, η ώρα της πληρωμής, η ώρα των εργατικών δικαιωμάτων. Συμφώνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι υπόκεινται σε πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση για την καταβολή του μισθού τους. Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες και τις καταγγελίες που φτάνουν στα κέντρα ενημέρωσης των εργατοϋπαλληλικών κέντρων, μόνο μία στις 2 επιχειρήσεις συνεχίζει να πληρώνει κανονικά κάθε μήνα. Ο νομός 2336/1995 για αυτές τις περιπτώσεις είναι σαφέστατος‘’Κάθε εργοδότης ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους τις αποδοχές τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή’’. Περιμένουμε με αγωνιά τους υπερασπιστές της νομιμότητας να ζητήσουν την τήρηση και την εφαρμογή ΚΑΙ αυτού του νόμου!
Μια άλλη κλασική περίπτωση μη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας είναι οι άδειες των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος μέσα στην χρονιά πρέπει να πάρει όλη την άδεια του και δεν μπορεί να μεταφέρει υπόλοιπο άδειας από την μια χρονιά στην άλλη. Αν λοιπόν μείνει υπόλοιπο, ο εργοδότης, όταν έρθει η 31 Δεκεμβρίου, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τις αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100% ((Εγκύκλιος 1/3/2005 του Υπ. Απασχόλησης επί του άρθρου 1 του Ν.3302/2004)). Φυσικά όλοι ξέρουμε αν εφαρμόζουν οι εργοδότες την σχετική νομοθεσία. Υπάρχουν και παρά πολλές άλλες περιπτώσεις μη εφαρμογής της νομοθεσίας όπως το διάλλειμα, που είναι εργασιακός χρόνος και διαρκεί από 15 έως 20 λεπτά και αφορά όλους τους εργαζόμενους.
Να κάνουμε μια αναφορά και στο δώρο Χριστουγέννων. Το επίδομα Χριστουγέννων το δικαιούνται όσοι έχουν εργασιακή σχέση μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μάιου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου και θεωρείται τακτική αποδοχή. Αν δεν καταβληθεί τότε, συνιστά ποινικό αδίκημα και με βάση το νόμο η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στην Θεσσαλονίκη δώρο δεν κατέβαλλαν αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις άλλα τα αποτελέσματα του αυτόφωρου ήταν πενιχρά.
Σχεδόν σε όλες τις απεργιακές πορείες ακούμε τους διαδηλωτές να φωνάζουν πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Μέσα στη γενικότητα του αυτό το σύνθημα ήθελε να αναδείξει τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και τις προσπάθειες του ταξικού κινήματος για μια καλύτερη ζωή των εργατών αυτής της χώρας. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων βλέπουμε τις κατακτήσεις δεκαετιών να χάνονται και τα λίγα δικαιώματα να μην τηρούνται, βλέπουμε πως οι κυβερνώντες κρατούν αυτοί τις ντουντούκες και μας φωνάζουν πως νόμος είναι το δίκιο του Λάτση. Αυτό που βλέπουμε τελικά από όλους αυτούς είναι πως εφαρμόζουν τους νόμους όπως και όποτε τους βολεύει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου