2/9/16

5 Αρχές για το Κίνημα της Καταπολέμησης της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

Χάρτης που αποτυπώνει τους νεκρούς από τα πυρά των μπάτσων στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 20145 Αρχές για το Κίνημα της Καταπολέμησης της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

Το παρακάτω κείμενο συντάχθηκε από την επιτροπή ενάντια στην αστυνομική βία Can’t Touch This NYC (CTT-NYC), που σχηματίστηκε στον απόηχο των γεγονότων του Φέργκιουσον και σκοπό είχε να θέσει κάποιες ελάχιστες συμφωνίες μεταξύ των διαφορετικών ομάδων και οργανώσεων που συμμετείχαν στο ευρύτερο κίνημα κατά της κρατικής και αστυνομικής βίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, διαδηλώσεις  κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας στην πόλη της Νέας Υόρκης έχουν βγάλει ορμητικά στην επιφάνεια το ζήτημα της αστυνομικής βίας. Οι διαδηλώσεις έχουν πάρει τον έλεγχο του δρόμου, σε ένα επίπεδο που είχαμε να δούμε από το κίνημα Occupy. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ένα νέο κίνημα έχει γεννηθεί.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στις διαδηλώσεις μπορεί καλύτερα να χαρακτηριστεί ως ένα είδος στρατηγικής αντιεξέγερσης. Ενώ οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως θα δώσουν στις διαδηλώσεις “ελεύθερο χώρο”, η βία τους παρέμεινε κρυφή, αφού η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, αλλά απέφυγε τις μαζικές συλλήψεις, χτύπησε και χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού ενάντια στους διαδηλωτές, αλλά απέφυγε τις κάμερες. Και ενώ ορισμένοι πολιτικοί εξέφρασαν τη συμπάθειά τους προς τις διαμαρτυρίες, προσπάθησαν επίσης να ποινικοποιήσουν την μαχητικότητά τους. Οι επίσημοι προσέφεραν σε επιλεγμένες ομάδες μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και σε αντάλλαγμα τους ζήτησαν να καταγγείλουν την μαχητική τακτική και να βοηθήσουν την αστυνομία να εντοπίσει τους “ταραξίες”.

Οι ελιγμοί από τους πολιτικούς και την αστυνομία επωφελούνται από τις πραγματικές διαφορές στους κόλπους μας. Το κίνημα καταπολέμησης της αστυνομικής βαρβαρότητας αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα ομάδων, με διαφορετικές αντιλήψεις για τις αιτίες της αστυνομικής βίας, διαφορετικές στρατηγικές και διαφορετικούς στόχους. Είναι βέβαιο πως θα συζητάμε και θα διαφωνούμε. Αλλά αν συμμαχήσουμε με το κράτος κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τότε το κίνημά μας θα διαιρεθεί, θα γίνει ευάλωτο στην καταστολή και τελικά θα νικηθεί από τον ίδιο του τον εαυτό.

Η CTT-NYC πιστεύει ότι είναι δυνατό για τις ομάδες του κινήματος της Καταπολέμησης της Αστυνομικής Βαρβαρότητας να ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες δράσης, χωρίς να πέσουν θύματα της στρατηγικής του “διαίρει και βασίλευε”. Με την υιοθέτηση ενός κοινού συνόλου αρχών με το οποίο θα λειτουργούμε στους δρόμους, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το συλλογικό μας αντίκτυπο, και να ελαχιστοποιήσουμε τις αντιεξεγερσιακές προσπάθειες του κράτους. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να μας επιτρέψουν να ακολουθούμε διαφορετικές στρατηγικές και να διαφωνούμε ανοιχτά, ενώ δεν θα προβαίνουμε στην υπονόμευση των υπολοίπων στα εταιρικά μέσα ενημέρωσης ή σε συνεργασία με το κράτος.

Η CTT-NYC καλεί τις διάφορες ομάδες στο κίνημα της Καταπολέμησης της Αστυνομικής Βαρβαρότητας για να εξετάσουν και να εφαρμόσουν τις ακόλουθες κοινές αρχές:

1. Θα σεβαστούμε την διαφορετικότητα των τακτικών στους δρόμους, καθώς αντανακλούν μια ποικιλία πολιτικών προοπτικών στο κίνημά μας. Δεν πρόκειται να εμποδίσομε σωματικά  άλλους διαδηλωτές από τη λήψη δράσεων που κρίνουν αναγκαίες.

2. Ενώ μπορεί να συζητούμε και να διαφωνούμε, δεν θα καταγγέλλουμε άλλους διαδηλωτές σε δημόσιες δηλώσεις με τρόπους που να τους εκθέτουν στην κρατική καταστολή. Εμείς δεν θα καταγγέλλουμε διαδηλωτές για την εμπλοκή τους σε περιστατικά αυτοάμυνας ή σε πρόκληση υλικών ζημιών.

3. Αρνούμαστε να συνεργαστούμε με τους πολιτικούς στη νομιμοποίηση της καταστολής άλλων τμημάτων του κινήματος μας. Δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο ως προαπαιτούμενο για διάλογο με τους αξιωματούχους της πόλης.

4. Αρνούμαστε να βοηθήσουμε την αστυνομία να καταστείλει το κίνημά μας. Εμείς δεν θα βοηθήσουμε την αστυνομία στον εντοπισμό και τη δίωξη των διαδηλωτών, ούτε θα δώσουμε διαδηλωτές στα χέρια της αστυνομίας, ούτε θα παρέχουμε πληροφορίες για το κίνημά μας.

5. Θα αποφύγουμε την ανάρτηση και κυκλοφορία ευαίσθητων οπτικών πληροφορίων στα social media, καθώς η αστυνομία χρησιμοποιεί τα social media για να συλλέγει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον διαδηλωτών. Εμείς δεν θα συνεργαστούμε με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να καταστίσουν τέτοιες πληροφορίες ευρέως διαθέσιμες.

μτφ: kostav

Πηγή: https://canttouchthisnyc.wordpress.com/5-principles-for-the-anti-police-brutality-movement/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου