12/2/16

Ισπανία 1937: Η Ομάδα Φίλων Ντουρούτι προς την Εργατική Τάξη
Η Ομάδα Φίλων Ντουρούτι προς την Εργατική Τάξη 

(Μια αφίσα των “Φίλων Ντουρούτι”, που κολλήθηκε στους δρόμους και τα δέντρα της Βαρκελώνης στα τέλη του Απρίλη του 1937, απόσπασμα από το υπο έκδοση βιβλίο του Agustín Guillamón: "Έτοιμοι για Επανάσταση: Οι Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38")


Οι Φίλοι Ντουρούτι προς την Εργατική Τάξη:

1. Άμεση συγκρότηση μιας επαναστατικής χούντας (επιτροπής διοίκησης) αποτελούμενης από τους εργάτες, τους αγρότες και τους αγωνιστές.

2. Οικογενειακός μισθός. Κάρτες σίτισης. Διεύθυνση της οικονομίας και επίβλεψη της διανομής από τα συνδικάτα.

3. Εκκαθάριση της αντεπανάστασης.

4. Δημιουργία ενός επαναστατικού στρατού.

5. Η δημόσια τάξη να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της εργατικής τάξης.

6. Σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε ανακωχή.

7. Προλεταριακή δικαιοσύνη.

8. Ένα τέλος στην ανταλλαγή ανθρώπων. (Η πρακτική των ανταλλαγών κρατούμενων μεταξύ της φασιστικής και της Δημοκρατικής Ισπανίας.)

Προσοχή, εργάτες:

Η Ομάδα μας είναι ενάντια στη συνεχιζόμενη άνοδο της αντεπανάστασης.
Τα διατάγματα Δημόσιας Τάξης υπό την αιγίδα του Aiguadé δεν θα εφαρμοστούν.
Επιμένουμε, στην αποφυλάκιση του Maroto και των υπόλοιπων συλληφθέντων συντρόφων.

Όλη η εξουσία στην εργατική τάξη.
Όλη η οικονομική εξουσία στα συνδικάτα.
Μια επαναστατική Χούντα (επιτροπή) αντί της Ζενεραλιτάτ.


* * *
Το πρόγραμμα που τέθηκε από τους Φίλους Ντουρούτι πριν τον Μάιο του 1937 χαρακτηρίστηκε από την έμφαση που δόθηκε στον έλεγχο της οικονομίας από τα συνδικάτα, την κριτική όλων των κομμάτων και διαπλοκή τους με το κράτος, καθώς και σε ένα βαθμό επιστροφής προς μια αμιγώς  αναρχική ιδεολογία. Οι Φίλοι Ντουρούτι διατύπωσαν το πρόγραμμά τους σε μια αφίσα που κάλυπτε τους τοίχους στη Βαρκελώνη στα τέλη Απριλίου του 1937. Πολύ πριν από τα γεγονότα Μαΐου, αυτές οι αφίσες προέτρεπαν την ανάγκη αντικατάστασης της αστικής κυβέρνησης της Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας με μια επαναστατική χούντα (επιτροπή διοίκησης). Η αφίσα του Απρίλη του 1937 προλόγιζε και εξηγούσε το φυλλάδιο που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Μαΐου και άγγιζε πολλά από τα θέματα και τις ανησυχίες που εξετάζονται από τον Jaime Balius σε άρθρα του στις Solidaridad Obrera, La Noche, και Ideas (σχετικά με την επαναστατική δικαιοσύνη, ανταλλαγή κρατούμενων, την ανάγκη η οπισθοφυλακή να ζει για τον πόλεμο κλπ). Για πρώτη φορά, τίθοταν το ζήτημα της ανάγκης για μια επαναστατική χούντα που θα αντικαθιστούσε την αστική κυβέρνηση της Ζενεραλιτάτ. Αυτή η Επαναστατική Χούντα είχε περιγραφεί ως μια επαναστατική κυβέρνηση αποτελούμενη από τους εργάτες, τους αγρότες, και τους αγωνιστές που στις 19 – 20 Ιούλη του 1936, τσάκισαν τον φασισμό στους δρόμους της Βαρκελώνης (αφήνοντας έξω το PSUC, που ιδρύθηκε μόλις στις 24 Ιουλίου). Αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι ήταν τα συνθήματα των τριών τελευταίων γραμμών. Η αντικατάσταση της αστικής κυβέρνηση της Ζενεραλιτάτ εμφανιζόταν μαζί με το σύνθημα “όλη η εξουσία στην εργατική τάξη" και "όλη η οικονομική εξουσία στα συνδικάτα". Το πολιτικό πρόγραμμα που διατυπωνόταν σε αυτή την αφίσα λίγο πριν από τα γεγονότα του Μάη δημιουργεί την εντύπωση πως χωρίς αμφιβολία η ομάδα των Φίλων Ντουρούτι είχε την μεγαλύτερη διορατικότητα και όξυνση από όλες τις προλεταριακές ομάδες που υπήρχαν, καθιστώντας την Ομάδα την επαναστατική πρωτοπορία του ισπανικού προλεταριάτου εκείνη την κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου