1/1/14

Η επιστήμη ως πόρνη του κεφαλαίου

( Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο έβδομο τεύχος του αντιεξουσιαστικού έντυπου αντιπληροφόρησης Κακά Μαντάτα, που εκδίδονταν στη Θεσ/νίκη. Επαναδημοσιεύθηκε στο δωδέκατο τεύχος της Ασύμμετρης Απειλής)




Η επιστήμη ως πόρνη του κεφαλαίου



“Με πελέκι αστραπόμορφον
 η αλύπητη επιστήμη 
 χτυπάει και σπάει το είδωλο
 και το ρίχνει συντρίμμι
 κι ύστερα γίνεται είδωλον 
 εκείνη μες την πλάση
 ξαναγεννώντας άθελα ό,τι ήρθε να χαλάσει.
 Κι έτσι αλυσίδες γύρω μας παντου, σκοτάδια θεία.
 Κάθε Αιτία, μυστήριο κάθε Αλήθεια, θρησκεία” 

  Κωστής Παλαμάς 



Είναι μακρινοί οι καιροί που τα επαναστατικά ή τα μεταρρυθμιστικά κινήματα έβλεπαν στην επιστήμη την προοδευτική δύναμη που θα διέλυε τα σκοτάδια της μεταφυσικής. Η εκπόρνευση της επιστήμης από το κεφάλαιο, η προσαρμογή της στα ιδιαίτερα συμφέροντα διαφόρων ελίτ του πλούτου, γρήγορα μετέτρεψαν την επιστήμη σ’ έναν ειδικό τομέα ενσωματωμένο στους υπόλοιπους θεσμούς της διαιώνισης του καπιταλισμού. Παρά τις απίστευτες δυνάμεις που απελευθέρωσε η επιστήμη, δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανθρώπινη χειραφέτηση, η υπαγωγή της στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και στην εξουσιαστική οργάνωση της κοινωνικής ζωής τη μετέτρεψε στο αντίστοιχο της μεσαιωνικής εκκλησίας. Πολλές φορές μάλιστα νοσταλγούμε το αφελές παπαδαριό, βλέποντας την οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι “σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι” για την μεγιστοποίηση τηw καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Λίγοι θυμούνται την περσινή οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πολυεθνική BP στον κόλπο του Μεξικού. Ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν πως η καταστροφή προήλθε απ’ την δραστική περικοπή των μέτρων ασφαλείας στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, ώστε να μειωθεί το παραγωγικό κόστος και να αυξηθεί η κερδοφορία της εταιρίας. Ελάχιστοι επίσης θυμούνται τους 14 δολοφονημένους προλετάριους που θυσιάστηκαν στον Μολώχ της υπεραξίωσης του κεφαλαίου. “Εργατικό δυστύχημα” ονομάστηκε η έκρηξη στην πλατφόρμα της BP, έτσι για να δοθεί ένας ουδέτερος και ανώδυνος τόνος σε αυτό το έγκλημα του κεφαλαίου. Και δίπλα στους νεκρούς ανθρώπους, τα χιλιάδες νεκρά ζώα μας θυμίζουν πως το κεφάλαιο μένει αδόνητο και αδιάφορο ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο της καταστροφής της γης.

Κάποτε ο Καστοριάδης έλεγε: “αν καταστραφεί η γη από έναν πυρηνικό όλεθρο, αρνούμαι να ονομάσω το γεγονός αυτό τραγωδία. Το ονομάζω μαλακία!” Η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα δείχνει πραγματικά που μπορεί να οδηγήσει τόσο η θυσία της φύσης στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο και η μαλακία καθαυτή...Τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρία TEPCO (Ηλεκτρική Εταιρία του Τόκιο), που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Απ’ του ςέξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, τρεις κατασκευάστηκαν απ’ τον αμερικάνικο κολοσσό General Electric, δύο απ’ τη Toshiba και ένας απ’ τη Hitachi. Στο βωμό του μέγιστου δυνατού κέρδους, οι τέσσερις αυτές εταιρίες με αρωγό την ιαπωνική κυβέρνηση απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα και τη γη με μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή. Το 2002 τέσσερα μεγαλοστελέχη της ΤΕΡCΟ αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, όταν αποκαλύφθηκαν πλαστογραφήσεις αρχείων ελέγχων και επισκευών. Τότε η TEPCO αναγκάστηκε να κλείσει 17 αντιδραστήρες, αφού αποκαλύφθηκαν περιστατικά συγκάλυψης σε ρωγμές σημαντικού εξαρτήματος. Το 2008 η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποιήθηκε απ’ τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ πως τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Οι Ιάπωνες όμως έκαναν τους Κινέζους...Το 2009 όταν δικαστήριο του Τόκιο έδωσε εντολή να κλείσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, η κυβέρνηση μπλόκαρε την εντολή αυτή. Η TEPCO, γνωστή για τις στοργικές της σχέσεις με συντηρητικά κόμματα, αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας για το ενδεχόμενο τήξης του πυρήνα του αντιδραστήρα, ενώ πάνω από διακόσιες φορές παραποίησε εκθέσεις επιθεωρητών ασφαλείας. Αυτή είναι η πυρηνική μαφία, που διαφημίζεται μάλιστα απ’ τους μεταμοντέρνους σοσιαλφασίστες, σαν  τον  Γιώργο Παπανδρέου,  ως “πράσινη μορφή ενέργειας”!

Και για μια ακόμη φορά ακούγονται γενικότητες πως ο άνθρωπος (έτσι αόριστα) καταστρέφει τη φύση. Για μια ακόμα φορά η καταστροφή της φύσης απ’ το κεφάλαιο εμφανίζεται σαν ένα υπερταξικό ή διαταξικό φαινόμενο, που οφείλεται σε μια υποτιθέμενη έμφυτη κακία ή αυτοκαταστροφική τάση του ανθρώπου. Για μια ακόμα φορά προσπαθούν να κρύψουν την καταστροφή που προκαλεί η ταξική και ιεραρχική εκμεταλλευτική δόμηση της κοινωνίας κάτω απ’ το χαλάκι μιας κλαψιάρικης εσχατολογίας που όλα τα αλέθει. Για μια ακόμα φορά προσπαθούν να κρύψουν την ταξική φύση του εγκλήματος στη Φουκουσίμα:

“Φυσικά, οι γιαπωνέζοι ιμπεριαλιστές δεν ήθελαν να γίνει μια τέτοια καταστροφή. Βάζοντας όμως στην ζυγαριά το κριτήριο του μέγιστου κέρδους, βρήκαν ότι άξιζε τον κόπο να ρισκάρουν τις ζωές και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων (ίσως και πολύ περισσότερων) σε μια περιοχή που πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς, μην πιστεύοντας ότι θα τους προλάβουν τα “ακραία φυσικά φαινόμενα”. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, ακόμα και στην πιο προηγμένη μορφή του. (Κόντρα: “Στα χνάρια του Τσερνομπίλ” 19/03/2011)

 Ήδη 11.500 τόνοι ραδιενεργού νερού έχουν διοχετευθεί στον Ειρηνικό, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως ο καπιταλισμός και ο τρόπος ζωής που αντιστοιχεί σ’ αυτόν μας δηλητηριάζουν σωματικά και πνευματικά. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε πως ο οικολογικός αγώνας θα είναι αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος ή δε θα είναι τίποτα!


Πολύκαρπος Γεωργιάδης

Φυλακές Κέρκυρας

8 Απριλίου 2011

1 σχόλιο:

  1. Ανησυχία για πυρηνικό αντιδραστήρα στα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας


    Ανησυχία για πυρηνικό αντιδραστήρα στα σύνορα Σλοβενίας - ΚροατίαςΠροβολή φωτογραφίας
    Ανησυχία για πυρηνικό αντιδραστήρα στα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας




    Τη διενέργεια επιθεώρησης ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας Κρσκο ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) η κυβέρνηση της Σλοβενίας.
    Η επιθεώρηση από την Επιχειρησιακή Ομάδα Ελέγχου Ασφαλείας του ΙΑΕΑ (OSART) πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2017, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της πλειοψηφίας των μέτρων συνολικής εκτίμησης της επικινδυνότητας και της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, τα οποία δρομολογήθηκαν έπειτα από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Daiichi της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
    Ο Σλοβένος υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Ντεγιάν Ζιντάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιθεώρηση είναι μία διαδικασία που αναλαμβάνει η ΙΑΕΑ. Την αποστολή συγκροτούν 12-20 επιθεωρητές από τον Οργανισμό και τα κράτη- μέλη του.
    Στις αποστολές της OSART επανεξετάζεται η απόδοση των πυρηνικών σταθμών σε τομείς όπως η διαχείριση, η εκπαίδευση, η λειτουργία, η συντήρηση και η προστασία από την ακτινοβολία.
    Περισσότερες από 150 επιθεωρήσεις έχουν διεξαχθεί από την έναρξη του εν λόγω προγράμματος, το 1982.
    Ο πυρηνικός σταθμός Κρσκο είναι ο μοναδικός που διαθέτει η Σλοβενία και τέθηκε σε λειτουργία το 1983, μετά την αγορά αμερικανικού εξοπλισμού από την τότε Γιουγκοσλαβία.

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή